Huisdierenvakantie


De huisdieren moeten niet vergeten worden tijdens de vakantie! De eerste keuze: Mee of verzorging?
Hoeveel huisdieren zullen dit jaar tijdens de vakantieperiode uit de auto worden gezet? Hoeveel huisdieren moeten zich dit jaar in de vrije natuur zien te redden? Hoeveel konijnen en cavia's gaan over het hek van de kinderboerderij? Wilt u uw dier niet meenemen maar kunt u ook geen goede oplossing bedenken voor het thuis achter laten van uw huisdier? Of blijft u thuis en bent u bereid de zorg van andermans dieren op u te nemen?
Op die manier kunnen er veel huisdieren tijdens de vakantie toch op een nette manier verzorgd worden.

Maar een huisdier meenemen op vakantie kan natuurlijk ook. Een cavia meenemen is lastig als er een fietstocht gehouden wordt of een bergbeklimming. Maar zit je in een bungalow dan kan een kleine kooi helemaal geen kwaad. Poezen zijn misschien lastig om binnen te houden maar het kan wel en honden mee op vakantie? Daarmee bent u zeker geen uitzondering.

Dierenarts

Een vakantie met huisdieren vraagt wel extra voorbereiding. Zijn de papieren in orde, hebben we voldoende voer mee, maar ook: welke ziekten komen er in het land voor en waartegen moet ik mijn hond en kat beschermen? Wie Rakker of Minous meeneemt op vakantie, doet er goed aan om eerst naar de dierenarts te gaan. In het buitenland komen honden en katten in aanraking met parasieten en ziekteverwekkers die we in Nederland niet kennen. Er zijn verschillende maatregelen. Voor alle Europese landen geldt dat u voor uw hond of kat een nieuw Europees vaccinatiepaspoort op zak moet hebben. Daarnaast zijn er maatregelen over identificatie en vaccinatie die per land verschillen. Al deze voorzorgsmaatregelen tezamen moeten de toenemende stroom gezondheidsproblemen een halt toe roepen. Dus even langs de dierenarts om alles te regelen.
Voor meer info kunt u ook kijken op www.minlnv.nl (ministerie voor landbouw, natuur en voedselkwaliteit)
Bijna overal is het ook verplicht dat uw hond gechipt is. Een tatoeage is per 2011 niet meer geldig dus hou daar alvast rekening mee. Vergeet dit soort dingen niet want het is niet leuk als uw dier bij controle het land niet in mag en u terug moet!



Hond mee in de auto?

Zorg dat uw hond ook veilig mee gaat in de auto. Er zijn speciale riemen waarmee de hond netjes vastgezet kan worden in de autoriem en zo gaat de hond veilig mee. Zowel voor de hond als voor uzelf is dit veel veiliger.

Met huisdieren

Er zijn ook vakanties die zeer geschikt zijn voor huisdieren. Als je een huisdier mee neemt op vakantie houdt daar dan rekening mee. Voornamelijk huisjes / bungalows hebben nog wel eens dat er bij staat huisdieren verboden. Het is heel vervelend als je in dat huisje komt en je huisdier mag niet mee naar binnen. Bekijk het dus altijd goed voor je de reservering maakt. Ook als je in de buurt al bepaalde attracties aan het zoeken bent kun je meteen controleren of je hond daar mee naar binnen mag.

Frankrijk

Gaat u met uw viervoeter naar Frankrijk? Let dan op met bepaalde rassen. Deze rassen zijn ingedeeld in aanvalshonden en de waak/verdedigingshonden. Sommige honden zijn niet welkom in Frankrijk (ook niet op doorreis!).Weer anderen mogen wel de grens over maar je moet dan wel bepaalde regels in acht nemen. Let hierop! Je kan meer lezen op de Nederlandse site Dogsincluded
Kijk ook eens op op vakantie met hond voor nog meer hondentips in verschillende landen.

Pension

Als een hond niet mee gaat dan kunt u hem natuurlijk onderbrengen bij vrienden of kennissen. Dat zou het beste zijn voor de hond. Maar als dat niet kan dan kun je ook andere oppas zoeken. Veel pensions zijn in het voorjaar al volgeboekt. Dus als je weet dat het huisdier thuis zal blijven zorg er dan voor dat je de huisvesting voor je huisdier al ruim voor de vakantie regelt
Als je wilt weten waar een goed pension aan moet voldoen kijk dan eens op Dierenbescherming.nl .



Dierenpension tips

Enkele tips om op te letten bij de keuze van een pension
-- Controleer of inentingen zijn gegeven. Ook pensions verplichte sommige dus let daar op.
-- Geef duidelijke instructies het het pension over je huisdier.
-- Laat het vakantieadres achter en het adres van de dierenarts die het huisdier kent.
-- Laat ook een foto van het huisdier achter bij het pension.
-- Denk aan het dierenpaspoort.
-- Zorg dat het dier gechiped en geregistreerd is
-- Heeft het dier speciaal voer! Geef dat dan ook in voldoende mate mee

Katten

Over het algemeen is het beter om katten niet mee op vakantie te nemen, maar in hun eigen omgeving te laten. Een lange reis en een volkomen nieuwe omgeving veroorzaken behoorlijk wat stress bij een kat. Natuurlijk zijn leeftijd en karakter van het dier ook belangrijk. Een jonge speelse kat zal in zo'n situatie minder problemen hebben dan een oud, meer in zichzelf gekeerd dier.
Gewoon thuis laten en de buren of vrienden laten zorgen voor dagelijks eten en vers water is zeker een goede optie. Poezen kunnen best een tijdje zonder mensen. Maar er is een kleine kans dat ze doordat ze zich eenzaam voelen wat dingen in huis gaan slopen. Maar meestal weet je dat zelf het beste over je eigen katten.

Op de site van de Poezenboot lees je alles over het enige drijvende kattenasiel in Nederland. De katten liggen bijna letterlijk in het water. Al sinds 1966 worden zwerfkatten in Amsterdam op de woonboot opgevangen.

Vissen

De vissen moeten natuurlijk ook niet vergeten worden. Meenemen zit er zeker niet in, maar verwacht niet dat ze twee of drie weken zonder voer kunnen! Laat iemand dus regelmatig de vissen even voeren. Of als ze in een kleine kom zitten, zet de kom bij iemand anders van de familie en laat ze daar genieten van uw huisdieren (en voeren natuurlijk).

Knaagdieren

De cavia's en konijnen gaan ook niet mee. De familie kan ook hier uitkomst bieden en eventueel kunt u zelfs kijken of de kinderboerderij in de buurt op uw dier wil passen. Soms is die mogelijkheid aanwezig en moet het dier met kooi en al gebracht worden en zorgen zij voor de verzorging. Maar even de buren iedere dag het water laten verschonen en wat voer erbij gooien is eigenlijk ook nooit een probleem.

 


Andere tips









Indonesië reizen

Center
Parcs



ACSI
Kampeerreizen



Boomtent