Algemene Vakantiezaken

Wat komt er kijken voor je aan het kampvuur zit
Een vakantie is normaal gesproken het lekkerste wat er is. Maar houd wel rekening met een aantal zaken!

Op deze pagina wat algemene tips die voor alle soorten van vakantie kunnen gelden. Het zijn niet de echt spannende dingen maar misschien lees je nog net dat ene dingetje waarvan je denkt: O ja! Dat was ik nog even vergeten.

Meenemen

Elke keer hetzelfde liedje als je op vakantie gaat: wat ben ik nu weer vergeten? Vergeetachtig? Met de ultieme bagagelijst vergeet je nooit meer wat, waar je ook heen gaat. Nu al meer dan 500 artikelen, van aansteker tot zonnebril! Check de site: meenemen
Vergeet ook de reisapotheek niet.
Zoals uw medicijnen, paracetamol, pleisters, steriel gaas, jodium, insectenwerend middel, pincet, tekentang, thermometer enz.
Ook handig zijn allerlei reisartikelen die van pas kunnen komen. Zoals reisstekkers, powerbanks (voor de gsm), koptelefoon, usb oplader voor in de auto enz.

Veiligheid

Zowel voor kinderen als jezelf kan een identiteitsplaatje erg handig zijn. Laat je kind een sos armbandje dragen. Hierop staan onuitwisbaar zijn of haar naam en een telefoonnummer (Mobiel !). Belangrijke gegevens die helpen je kind weer snel bij je terug te brengen. Maar voor jezelf kan ook. Het plaatje laat in één oogopslag zien wie je bent en waar je woont. Of en welke allergieën je hebt en wat je medicijngebruik is.
Koop direct een sos-armbandje of maak zelf een armbandje met je 06 nummer erop. (Wel NL-landcode ervoor zetten!)

Een belangrijke uitkomst van een recent onderzoek wijst uit dat er te weinig afgewisseld wordt tijdens het rijden met hun bijrijder als ze een lange autorit maken naar of van hun (vakantie)bestemming. De oude slogan van 2 uur rijden en een kwartier rusten is nog steeds actueel en afwisselen na die twee uur is een goede gewoonte.
En hoewel de meeste Nederlanders wel beschikken over een goede zonnebril in de auto, laat ruim 58% hun ogen jaarlijks niet controleren. Doe dit nu wel want het is belangrijk dat je onderweg goed zicht hebt op alles wat er gebeurt op de weg.Wijs op reis

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft ook een website, waarop je allerlei informatie kan vinden die van belang kan zijn bij buitenlandse vakanties. Want vakantie moet wel leuk blijven!
Kijk voordat u vertrekt nog even naar de meest recente landeninformatie en naar het reisadvies voor het land waar u heengaat. Veel algemene informatie is ook beschikbaar in een brochure. Deze kunt u bestellen of direct downloaden op de site WijsOpReis .

Visum

Soms heb je ook een visum nodig. Vergeet dit niet te controleren,
Via Visumplus.nl kun je heel gemakkelijk online een visum regelen naar diverse landen zonder al te veel rompslomp. Je kan er onder andere terecht voor een visum voor: - Australië - India - Vietnam - USA - Thailand -
Ook voor een spoedopdracht omdat je het snel nodig hebt!

Reisgidsen

Gaat u op stedentrip naar Londen, Parijs of Rome? Neem dan één van de reisgidsen over Europa mee. Je vindt hier ook gidsen voor wanneer u langer op vakantie gaat. Ontdek bijvoorbeeld Griekenland, Italië of Duitsland. Je kunt echte papieren reisgidsen kopen. De Lonely Planets reisgidsen zijn te koop bij bol.com

Bellen in het buitenland

Voordat je vertrekt naar uw vakantieland wil je weten of en hoe je daar zo goed en voordelig mogelijk kunt bellen. Hoe werkt Voicemail, SMS en Collect bellen in het buitenland? Wil je een duidelijk overzicht, kijk dan op de site vakantie bellen .
En natuurlijk neem je telefoonnummers mee en nog een goede tip:
Heel leuk zo' n mobiele telefoon met nummergeheugen, maar schrijf de telefoonnummers ook ergens op, voor als je telefoon kapot gaat, of de accu niet kan worden opgeladen en je gebruik moet maken van een 'gewone' telefoon of de telefoon van iemand anders..

Belangrijke papieren

Altijd en overal ter wereld uw belangrijke papieren bij de hand? Dat kan met deze supertip! Maak een digitale kopie van uw rijbewijs, paspoort, bankpasnummers, auto- en andere belangrijke papieren en mail deze naar uw eigen e-mailadres. Laat ze daar op e server staan en bij verlies of diefstal opent u uw mail en maakt een printje.

Of een website bijhouden

Je kan natuurlijk ook een 'blog' bijhouden om iedereen te laten weten waar je bent. Dit kan bijvoorbeeld gratis bij Waar ben jij nu. Dit heb je misschien al eens gezien bij anderen. Het voordeel van het bijhouden tijdens je vakantie is dat je zelf na de vakantie ook een leuk dagboek hebt!
Nog leuker is helemaal zelf maken op de manier die jou het leukste lijkt. Meld je bij hostnet.nl en je kan voor weinig geld je eigen website maken. Leuk om je vakantieavontuur te delen met iedereen op de wereld.

Doe je het niet en maak je wel veel foto's? Dan is het misschien een idee deze foto's te laten afdrukken. Je kunt bijvoorbeeld foto's afdrukken bij AH
Of druk ze meteen af in een fotoboek wat je bijvoorbeeld bij Cewe Fotoservice kan laten maken.

Reisbrochure

Een reisbrochure is een handige manier om veel voorpret te hebben. Je kan alvast zien wat je kan verwachten en je kan verschillende aanbiedingen vergelijken.
Zie meer bij Brochures

Reisgidsen

Ook handig om van te voren te lezen zijn Reisgidsen per land. In deze reisgidsen vind je ontzettend veel informatie en dat is heel handig bij de voorbereiding. Zeker voor duurdere reizen kan dit veel voordeel geven.
Reisgidsen per land (bijv. Lonely Planet)Verzekeren

Goed verzekerd op reis. Het vakantieplezier verzekeren is een goede raad. Denk aan het verzekeren van de reisbagage, persoonlijke hulp in het buitenland, aansprakelijkheid, rechtshulp en reisdocumenten.
Een verzekering afsluiten kan vaak bij het boeken, maar ook bij een verzekeringsmaatschappij.
Voor op het strand liggen is een normale doorlopende reisverzekering een uitstekende keus. Maar wil je meer doen dan alleen op het strand liggen, zoals de bergen in of de woeste rivier bedwingen kijk dan even of de verzekering ook voldoet!!

Begrijpen wat je zegt

En wil je op vakantie uit je woorden kunnen komen dan is het handig als je een klein beetje de taal kent. Je hoeft geen grootse gesprekken te voeren in een andere taal maar even de weg vragen of vriendelijk goede dag zeggen is wel zo leuk. Doe eventueel een kleine taalcursus.

Gezondheid op vakantie

Als je op vakantie bent, dan leef je anders. Je bent meer buiten en, zeker in het buitenland, kun je last hebben van bijvoorbeeld insecten of een fellere zon. Daarom is het handig om wat spullen mee te nemen om zodoende beter beschermd te zijn. Bijvoorbeeld insectenmiddelen zoals een spray of muskietennet. Zonnebrandcrème met een hoge factor en aftersun. Maar ook bijvoorbeeld desinfecterende doekjes en of zeep.

En voor de kleinere kinderen: Zorg dat je antislip zwemsokken bij je hebt. Het voorkomt valpartijen op de gladde zwembadvloer.

Reisdocument

In de meeste landen is een paspoort verplicht vanaf 16 jaar. En voor de ietwat lakse gescheiden ouder: een kind mag niet meer bijgeschreven zijn in het paspoort maar moet een eigen paspoort hebben!

Met de auto

Wist je dat de beste reisdagen donderdag en zondag zijn! In deze dagen is het over het algemeen het rustigste op de buitenlandse snelwegen. Garantie is er niet want het kan natuurlijk altijd anders uitpakken. Maar moet je ver rijden dan kan je op deze dagen wel eens het makkelijkste veel kilometers maken.

Medicijnen

Gebruikt je medicijnen laat dan bij de apotheek een medicijnpaspoort maken. Hierop staan de gebruikte medicijnen, met hun Latijnse namen, zodat een buitenlandse apotheek deze medicijnen ook kan meegeven. Ook artsen in het buitenland weten dan bij ziekte of een ongeval wat u als patiënt aan medicijnen gebruikt.
Ook staat hierop in verschillende talen wie uw behandelende arts is en wie er gewaarschuwd moet worden in dringende gevallen. Uw apotheek stelt gratis een medicijnpaspoort voor u op.
Bewaar voor eventuele vragen het telefoonnummer van de apotheek bij de reisdocumenten.
Bewaar de geneesmiddelen altijd in de handbagage en verspreid ze over verschillende tassen. Als er dan wat kwijt raakt is er wat medicijnen betreft niet zo'n groot probleem.
Neem ook altijd wat extra medicijnen mee en denk bijvoorbeeld aan koortslipbalsem als u vaker last heeft van een koortslip.
Moet u strikt op bepaalde tijden uw medicijnen innemen houdt dan ook goed rekening met verschillende tijdzones.

Zeker doen

Laat bagage of waardevolle voorwerpen, zoals GSM, fotomateriaal, juwelen, geld, tickets, enz., nooit onbeheerd achter op bijvoorbeeld strand, in de kamer of in de auto(bus).
Laat je reisgegevens achter bij familie, vrienden of buren zodat men je kan bereiken in geval van nood.
Wees steeds op de hoede in het lokale openbaar vervoer en op drukke marktplaatsen. Maak gebruik van een kluis om je kostbaarheden op te bergen.

Gewoon wat tips in beeld
 


Andere tips

Happen
en
StappenInterrail
Global-pass