Vaarvakantie


Varen is rustig genieten van het moois langs de oevers.
Vaarvakanties kunnen in eerste instantie natuurlijk met de eigen boot gehouden worden. Met een zeilboot een zeilvakantie of met een motorboot. Maar een boot kan ook gehuurd worden. Voor het huren van een boot heb je niet altijd een vaarbewijs nodig, dus je kan het altijd een keer gaan proberen.

Vaarbewijs nodig?

Sinds april 1992 is er een vaarbewijsplicht van kracht voor schippers van schepen met een lengte van 15 meter of meer; motorboten die een lengte hebben van minder dan 15 meter, maar sneller kunnen varen dan 20 km per uur.
Er bestaan twee typen van het vaarbewijs voor de pleziervaart:
Klein Vaarbewijs 1
Met dit vaarbewijs kun je varen op alle rivieren, kanalen en meren. Maar let op: dit vaarbewijs is niet geldig op de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer, de Waddenzee, de Eems en de Dollard.
Klein Vaarbewijs 2
Met dit vaarbewijs kun je varen op alle binnenwateren, en op de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer, de Waddenzee, de Eems en de Dollard.

Waterkaarten

Ga je veel routes maken op verschillende wateren dan zijn waterkaarten ook erg handig om te hebben. Zo kan je bijvoorbeeld veel plezier hebben aan een kaart om zo andere (leukere) routes te vinden. Waterkaarten

Eigen motor

Als je een kleine boot hebt waar geen motor bij zit dan kun je een buitenboordmotor overwegen. Ook handig voor bijvoorbeeld kleine zeilboten. Als de wind wegvalt en je bent wat verder uit de haven dan moet je toch terug komen en peddelen is niet altijd even lekker. Zeker niet voor langere stukken. Kijk dan eens op bol.com voor diverse modellenWaterbungalows

Kent u ze al, de waterbungalows? Op een aantal parken van Landal GreenParks vindt u bungalows die direct aan het water liggen. Een aantal bungalows beschikken zelfs over een eigen steiger. Zo kunt u direct vanuit uw bungalow het water op. Plezier op en rondom het water gegarandeerd! Kijk dus even voor meer informatie over een Waterbungalow

Huwelijksbootje

Pas op! Als je in het huwelijksbootje stapt is er niet echt sprake van varen. Laat je eerst goed voorlichten voor je hier aan begint!
Maar als je er dan toch in gaat Ö.
Kijk eens voor een onvergetelijke huwelijksreis

KanoŽn

Een heel rustige manier van varen. Op de site van de Nederlandse kano bond kan je er al veel over lezen. Over wild water kanoŽn, toervaren, kanoŽn in de branding en nog meer. Wild water kanoŽn, over rustig varen gesproken. . .

Kanopolo

Kanopolo is voor velen een onbekende sport. Bij sommige kanoverenigingen is het een tak waar leden al jaren actief mee bezig zijn. Deze tak van de kanosport is een teamsport, waarbij kanoŽn en balspel samen gaan. Door deze combinatie ontstaat er een spel die voor de toeschouwer en de speler als spectaculair ervaren wordt.
De kanoís waarin bij deze sport gevaren wordt zijn erg kort en hierdoor goed wendbaar. Om beschadiging van andere kanoís en het verwonden van spelers te voorkomen zijn deze kanoís voorzien van een stompe punt met stootbumper. Ook de speler zelf wordt door het dragen van helm en zwemvest beschermd. Een leuke sport om in de vakantie te leren?Walvisspotten

Steeds meer mensen gaan walvissen en dolfijnen van dichtbij bekijken. Dit soort boottrips mag zich verheugen in een groeiende populariteit. Waar de kans op een ontmoeting groot is dat is toch moeilijk te bepalen.

Varen in de Biesbosch

In het unieke natuurgebied de Biesbosch kan men eindeloos varen met roeiboot of kano. Vanuit het bezoekerscentrum ďDe Hollandsche BiesboschĒ worden allerlei tochten georganiseerd. Zo kan men een kanotocht maken bij volle maan. Ook kan men per boot bevers ontdekken. Voor meer info en het huren van een boot kunt u surfen naar de site Nationaal Park De Biesbosch

 


Andere tips

IndonesiŽ reizen

bol.com
voor
buitenboord
motorenCewe
FotoserviceSprookjescamping