Cultuurvakantie

Geniet van de cultuur van je vakantieland
De cultuur bekijken van een stad of land geeft kennis en het is een leuke vakantiebesteding. Het maakt de omgeving ook veel interessanter als je weet wat er allemaal aan cultuur aanwezig is op je vakantiebestemming. Als je op vakantie alleen wilt liggen zonnen dan kan dat natuurlijk (het is ook heerlijk om te doen), maar een paar uur per dag besteden aan het bekijken van interessante dingen is ook leuk.
Hieronder allerlei stukjes die met de cultuur van een land of stad te maken.

Fort Pampus

Nabij Amsterdam ligt in het IJsselmeer een klein rond eiland, Pampus genaamd. Vroeger was het een kale zandplaat (Muiderzand), welke eeuwenlang een belemmering vormde voor de scheepvaart. Thans vormt het nog slechts een figuurlijk obstakel voor dronkaards. Immers, hebben wij te diep in het glaasje gekeken, dan liggen ook wij wel eens voor Pampus.
Hoe dan ook, eind negentiende eeuw werd op deze plaat een groot fort gebouwd ter verdediging van de IJmond en onze hoofdstad (stelling Amsterdam). Tegenwoordig worden in dit fort rondleidingen gegeven waarbij men de geschiedenis van het eiland leert kennen en maakt men kennis met het wel en wee van de militairen die het fort moesten bemannen. Voor meer informatie zie Fort Pampus .

Kasteel Sypesteyn

Kasteel Sypesteyn in Loosdrecht is een bijzonder kasteel. Groot is het niet. Toch herbergt het een van de meest opvallende en gevarieerde kunstverzamelingen van Nederland. Het prachtige park dat het kasteel omringt is eveneens indrukwekkend. Op de leuke website van kasteel Sypesteyn wordt een virtuele rondleiding gegeven. Maar je kan er ook echt op bezoek gaan.Speciaal

Een fantastisch aanbod van reizen naar bijzondere accommodaties in o.a. Portugal, Malta, Madeira. De eilanden Tenerife, Kreta, Rhodos staan te popelen om aan het aanbod te worden toegevoegd. Altijd op zoek naar de couleur locale van het land. Laat je verrassen!

Snoepreisje

Als je met een Belg over bonbons spreekt, kan het gebeuren dat hij je niet begrijpt. Een eetbaar werkstuk een bonbon noemen vinden de Belgen typisch Nederlands. Zij spreken immers over “pralines”. Hoe dan ook, als u van chocolade houdt kun je in het centrum van Brussel uw hart ophalen. Brussel heeft een lang chocoladeverleden. En in het centrum van Brussel vind je nog veel vakmensen die de heerlijke pralines met de hand maken en waar je kunt kijken, proeven en kopen... Overigens heeft de hoofdstad van België nog veel meer te bieden. Er zijn prachtige pleinen en gebouwen, vele theaters, interessante musea en uiteraard uitstekende gelegenheden voor het smakelijk versterken van de inwendige mens.

Erfgoed Logies

Logeren kan overal. Behalve een molen en een enkele pastorie of kerk, treft u ook een keur aan kastelen, herenhuizen, borgen, havezaten en oude hoeves. Al surfend over Erfgoed Logies Nederland zult u zelfs twee antieke zeilschepen tegenkomen waarop het heerlijk logeren is.Kunstfietsen

In de stad Groningen staan in parken, plantsoenen en langs straten ruim vierhonderd beelden. Zo’n veertig daarvan zijn uitgekozen om een fietsroute te markeren met een hoog kunstgehalte. Elke eerste zondag van de maand was er altijd een gids die langs deze beelden ging en kon men op z’n gemak langs werken van bijvoorbeeld Wladimir de Vries, Gunar Daan, Gert Jan Mulder, Jan Wolkers en Erwin Olaf fietsen. Deze gids doet het niet meer maar je kan natuurlijk wel elke dag langs de beelden fietsen en ze bekijken.

Londen

Londen is een van de meest opwindende steden van de wereld. Een grote, bruisende, dynamische stad, bekend om zijn geschiedenis, ceremonieel vertoon en architectuur. Dingen die je bij een eerste bezoek moet zien: De Tower of London, Wisseling van de wacht/Buckingham Palace, British Museum, Tower Bridge/De Theems
Londen is een van de grote artistieke en culturele centra van de wereld. Meer dan 300 musea verzorgen een enorme keus aan unieke collecties en bezienswaardigheden. Bezoek het Victoria and Albert Museum met maar liefst 10 kilometer aan tentoonstellingsruimte, waarin de Nationale Collectie van decoratieve kunst huist. Loop het Natural History Museum binnen voor de dinosauriërs en de nieuwe Earth Galleries. Eigenlijk teveel om op te noemen!
Misschien hebben ze wel de leuke overtocht die je zoekt, waarbij je meteen een extra stukje leuk vakantietripje erbij hebt.

Reisgidsen

Ook handig om van te voren te lezen en om je in te leven in de culturen van een land zijn reisgidsen. In deze reisgidsen vind je heel veel informatie over het land dat je wilt bezoeken. De dingen die je tegenkomt en bekijkt gaan nog meer leven als je de geschiedenis van de dingen leest in de reisgidsen.
Zeker doen! Reisgidsen per land (bijv. Lonely Planet)

Cultuur snuiven in Berlijn vanuit je eigen appartement

Berlijn ademt cultuur. In de Duitse hoofdstad bevinden zich talrijke monumenten, die zeker het bekijken waard zijn. Denk hierbij aan de Brandenburger Tor, het Rijksdaggebouw en de East Side Gallery. Zo kun je bijvoorbeeld culturele kennis opdoen tijdens een leuke en leerzame fietstour of het water opgaan tijdens een kayakexcursie.

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen op te noemen die als cultuur bekeken kunnen worden in de hele wereld. Zelfs als je alleen Nederland zou doen ben je al een tijdje bezig en als je Europa neemt dan kun je je hele leven wel rondkijken.
Pak de leuke dingen eruit als je naar een bepaalde plaats gaat en bezoek in ieder geval een paar leuke culturele dingen.

 


Andere tips

Center
ParcsCewe
FotoserviceBasic
Travel
vakantiewoningenCanvas
Holidays