Museums

Moderne kunst of is het nu oude kunst?
Hoe was het vroeger en wat heeft die of die persoon gemaakt? Of hoe zag een oude auto er uit en hoe ziet een draaischijf op een oude telefoon er uit? Dat is iets wat je vaak in een museum kan vinden. Ook op vakantie is het leuk om eens een museum te bezoeken zeker als deze dingen laat zien die je in de buurt van je woning nooit zult aantreffen.

Musea zijn er in allerlei soorten en maten. Of het nu een nieuw gebouw is met moderne kunst of een oude schuur met klassieke auto's en onderdelen ervan. Of een gebouw met de resten van een oud badhuis, of een compleet vestingstadje als museum. Alles is mogelijk en ik weet nu al dat op deze pagina zeker niet alle museums genoemd zullen zijn.

Draaiorgelmuseum

Het draaiorgelmuseum Haarlem beheert een collectie van 8 draaiorgels en draait al bijna 40 jaar uitsluitend op de kracht van vrijwilligers. Misschien een idee om er eens een kijkje te nemen als je in Haarlem bent. Meer info: draaiorgelmuseum

Batavia Werf

Een imposant schip uit de zeventiende eeuw ligt voor anker in de haven van Batavia. Een ander schip is in aanbouw. Op de Batavia Werf wordt een beeld geschetst van de scheepsbouw in de Gouden Eeuw. Op de site Batavia Werf vind je meer informatie.Museon

Bezoek het Museon in Den Haag. Het Museon heeft collecties op het gebied van: Geologie, Biologie, Archeologie en geschiedenis, Natuurkunde en Techniek en Volkenkunde. Zeker ook leuk voor kinderen.
Hieronder een filmpje met een impressie van het museon.Thermenmuseum

Het Thermenmuseum in Heerlen is speciaal gebouwd over de opgraving van het Romeinse badhuis heen en is daarmee een site-museum, één van de weinige in Nederland. Net als nu was het badhuis twintig eeuwen geleden een typisch Romeins en daarmee een opvallend gebouw in het centrum van de handelsplaats Coriovallum, het Romeinse Heerlen. Het museum toont naast de opgraving ook de archeologische vondsten uit de Romeinse tijd uit Heerlen en haar directe omgeving.

Zuiderzeemuseum

Tijdens een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen waant men zich terug in vervlogen tijden. Al op de veerboten die de bezoekers naar het buitenmuseum brengen, is het echt genieten geblazen van het mooie uitzicht op de oude havenstad. Men vaart dan letterlijk de verleden tijd in. Het buitenmuseum bestaat namelijk uit buurtjes van verschillende Zuiderzeeplaatsen. Hier kan men zien, horen, ruiken, voelen en proeven hoe de mensen in de periode van 1880 tot pakweg 1930 leefden. Kortom, een bezoek aan dit museum maakt duidelijk dat een dag best uren langer mocht duren...!

Theefabriek

In De Theefabiek in Houwerzijl is een museum voor de theeliefhebber. Je kunt er de reis die de thee van plant tot kopje maakt volgen. Er zijn machines en porselein te zien en zelfs theezakjesjurken. Ook theedrinken is natuurlijk mogelijk met keuze uit honderden verschillende smaken.

Oorlogs- en Verzetsmuseum

IN het dorp Overloon vind je het Nationale Oorlogs- en Verzetsmuseum. Met de tentoongestelde, indrukwekkende collectie gaat men (gelukkig) ook uit van de vredesgedachte. Zodoende wordt de bezoeker gestimuleerd om kritisch na te denken over oorlog, geweld, onderdrukking en vervolging. De oorlog waar hij hoort te zijn: in het Oorlogs- en Verzetsmuseum

Museumpark Bevrijdende Vleugels

Dankzij 3D-film, voertuigen, displays en foto’s ontstaat voor de bezoeker een duidelijk beeld van alle gebeurtenissen in de oorlogsperiode 1930 -1945. Laat je rondleiden langs de bijzondere collectie of laat je imponeren en ga simulatie vliegen op pc en op groot scherm. Een spannende speurtocht voor de kinderen kan ook. Om een doeltreffend museumbezoek te bevorderen is er een mogelijkheid om een rondleider van tevoren te reserveren. Kijk op de website Wingsofliberation.nl voor meer info.

Eindhoven museum

Het erfgoedpark van Eindhoven Museum bestaat uit unieke reconstructies van het dorpje 'Eversham' uit de ijzertijd (750 - 50 vóór Christus), een hoeve van rond het jaar 1000 en het middeleeuwse stadje 'Endehoven'(1250 - 1600 na Christus). Alle gebouwen en hun verhalen zijn gebaseerd op vondsten uit de Kempen of Eindhoven.
Tijdens weekenden en (school) vakanties komt het museum tot leven en nemen de bewoners van Eversham en Endehoven je mee terug in de tijd. Ervaar hoe men destijds leefde in de Kempen en Eindhoven, welke kleding ze droegen, wat voor werk ze deden en luister naar hun verhalen. Maar vooral: doe zelf mee met de bezigheden van vroeger! De ene week help je de middeleeuwse kaarsenmaker en dompel je je eigen kaars. Een andere keer probeer je de boomstamkano uit of bak je een koek boven een vuurtje. Elk weekend staat er een uitdagende activiteit, thema of demonstratie op het programma.
Voor meer informatie bezoek de website van Eindhoven museumTulpen

De tulp komt oorspronkelijk niet uit Nederland, maar uit Turkije. Toch is deze prachtige bloem een echt symbool voor het lage landje aan de Noordzee. Logisch, want er worden nergens zoveel tulpen gekweekt als in Nederland. In het museum “ De Zwarte Tulp ” in Lisse vind je werkelijk alles over dit beroemdste exportproduct van ons land.

Kleinste stadje

Het kleinste stadje van Nederland dat is Bronkhorst. Dit is geen museumstadje, maar kent tal van ondernemers die de stad vanwege haar ligging en het toeristenbezoek als vestigingsplaats hebben gekozen. Er zijn diverse bezienswaardigheden in Bronkhorst waaronder de oude slotkapel uit 1345 en een fraaie dorpspomp. De stad kent twee herbergen en tal van monumentale panden waarin verschillende lokale ondernemers zijn gehuisvest. Voorts is er het Dickens Museum, dat is ingericht met boeken, beeldjes van hoofdpersonen uit de boeken van Charles Dickens en tal van andere herinneringen aan deze figuur.

Bijbel

Het Museumpark Orientalis (vroeger bijbels openlucht museum) is een museum waarin u kunt reizen. U maakt er een reis door de "bijbelse wereld", de wereld waarin jodendom, christendom en islam zijn ontstaan. U ontdekt hoe de mensen in het oude oosten leefden en geloofden, hoe ze huizen bouwden, hun voedsel bereidden en hoe ze zich kleedden.

Zoutmuseum

Zout is belangrijk voor de mens. Niet alleen als smaakmaker, maar ook voor chemische en industriële toepassingen. Hoe waardevol zout is kan men ontdekken in het Zoutmuseum in Delden. Deze plaats en haar omgeving staan bekend om de zoutwinning. In het museum kan men ook een unieke collectie zoutvaatjes bewonderen.

 


Andere tips

Sprookjescamping


Boek
goedkoop
uw
bungalow
vakantieBasic
Travel
vakantiewoningenBasic
Travel
vakantiewoningenCanvas
Holidays