Vakantiefoto's

Vakantiefoto's worden er tegenwoordig veel meer gemaakt dan vroeger. Toen moest je goed bedenken waar je een foto van ging maken want een rolletje was zo vol en dan moest er een nieuw rolletje komen of er kwamen geen foto's meer.
Tegenwoordig met de digitale camera's, en niet te vergeten GSM's met camera, is het maken van een vakantiefoto een ding waar je niet veel bij nadenkt. Er is ruimte genoeg op het geheugen om de vakantiefoto's op te slaan en mocht het vol raken dan is een extra geheugenkaartje weer genoeg om nog eens 2000 vakantiefoto's te maken.
Maar worden die foto's allemaal wel weer bekeken? Doe je er nog iets mee, en zo ja wat? Op deze pagina vind je vele tips om nog betere vakantiefoto's te krijgen en wat je kan doen om aan het einde een leuk fotoalbum te hebben.

Compositie

Maak niet alle foto's met het onderwerp precies in het midden. Je vakantiefoto wordt veel dynamischer als je eens een ander standpunt inneemt. Ga eens op de grond liggen of door de knieen. Klim op een muurtje om van een hoger standpunt een foto te maken en hou gerus de camaera eens een beetje scheef.
Om diepte te krijgen kun je ook een stukje muur, een boom of plant, of iets anders op de voorgrond meefotograferen. Dat mag best onscherp zijn. Een persoon kun je ook aan de rand zetten van de vakantiefoto.
Let ook op de achtergrond. Als er veel rotzooi ligt dan kan dat erg afleiden van het eigenlijke onderwerp. Je vakantiefoto kan veel beter worden door een iets andere stand zodat de rotzooi grotendeels buiten beeld blijft. Probeer het eens uit.Spontane foto's

Mensen klaarzetten voor een foto levert niet altijd de mooiste foto's op. Als je gewoon spontaan opeens een foto maakt dan kan het een veel leukere foto worden. Niet altijd, maar de kans is wel groot. Maak gewoon een aantal foto's achter elkaar en kijk later welke het leukste is geworden.
Ook als je mensen op de foto neemt moet je gewoon een aantal foto's achter elkaar nemen. En thuis neem je de leukste ervan en daar ga je mee verder.
Niet vergeten, alle andere foto's gewoon weggooien en zeker niet aan anderen laten zien in de lange reeks vakantiefoto's!

Speciale momenten

Heel mooie foto's kun je vaak maken als de zon net opkomt of juist net onder gaat. Er hangt dan qua licht een speciale sfeer en dat maakt je foto's extra mooi om te bekijken. Je hoeft echt niet speciaal de zon zelf te fotograferen want ook als je met de zon mee fotografeerd krijg je heel speciale foto's door de lange schaduw en de kleurstellingen.

Instellingen

Een fotocamera heeft meestal heel veel instellingen die je allemaal kunt proberen. Leer in ieder geval een aantal standaard instellingen uit je hoofd en kijk wat de resultaten zijn en verschillen tussen de diverse mogelijkheden. Als je dat eenmaal weet is het makkelijk om tijdens de vakantie even een andere setting te nemen om nog mooiere vakantiefoto's te maken.
Denk hierbij aan de portret of landschap optie. De infrarood/nacht stand en bijvoorbeeld de macro stand.
Ook een instelling om met tegenlicht te fotograferen kan heel handig zijn. Want foto's gemaakt met tegenlicht verliezen soms wat detail maar kunnen wel heel erg mooi worden.Meenemen

Zorg dat als je op vakantie gaat je ook voor je fotocamera de eventuele oplader meeneemt. Of een extra setje batterijen. Het is natuurlijk heel vervelend als je geen foto's meer kan maken omdat de batterijen leeg zijn. Een extra SD-kaartje kan ook geen kwaad als je veel foto's gaat maken.
Een heel klein statief om de camera even stevig neer te zetten is ook heel handig. Niet alleen om met de zelfontspanner ook zelf een keer op de foto te komen, maar ook om bijvoorbeeld een keer een tijdopname te maken.

Vakantiefoto's nabewerken

Lang niet alle foto's zullen direct goed zijn. Sommige gooi je meteen weg, maar soms zijn ze geweldig op een klein probleempje na. Misschien moet er een stukje uit de zijkant weggesneden worden, moeten rode ogen verwijderd worden of is de kleur verschrikkelijk slecht maar kun je deze aanpassen. Of maak een foto in grijstinten en zet deze in het fotoalbum.
Dit kun je doen met een fotoprogramma. Als je deze niet hebt, kun je bijvoorbeel Irfanview.com gebruiken. Deze kun je gratis downloaden op de website. Deze software is niet moelijk te gebruiken en heeft veel standaard opties om vakantiefoto's beter te maken.

Afdrukken

Foto's kun je natuurlijk ook afdrukken en dan in een mapje of fotoalbum bewaren. Je kijkt dan veel makkelijker even naar de foto's. Kijk voor foto's afdrukken bij AH
Natuurlijk kun je er ook meteen een album van maken. Dus software matig alles in een album zetten, achtergronden erbij, teksten erbij zetten en alles direct afdrukken. Je hele album met alle herinneringen direct klaar. Kijk maar eens bij Cewe Fotoservice

Website maken

En als je toch veel mooie foto's hebt van je vakantie kun je ze ook op een website zetten. Heel moeilijk is dat niet en je kan het voor weinig geld als doen. Bijvoorbeeld bij hostnet.nl waar je zo aan de slag kan. Leuk om je vakantieavontuur te delen met iedereen op de wereld. Je kan alleen de foto's erop zetten of een korte omschrijving van je reis erbij zetten.

 


Andere tips

Basic
Travel
vakantiewoningenIndonesiŽ reizen

Interrail
Global-passACSI
Kampeerreizen